Hrozny naší Frankovky rostly přímo nad naším vinařstvím v Brumovicích, na viniční trati Podílky. Tahle lokalita v mikroregionu Kloboucko dává Frankovce krásnou strukturu a výraznost.
A jak jsme ji vyrobili?
Při sběru měla cukernatost 22 °NM a kvašení probíhalo spontánně s přírodními kvasinkami, což vínu dodalo jedinečný charakter. Po vylisování zrála 8 měsíců ve francouzském dubovém sudu s heavy vypálením, kde získala nádherné tóny whiskey, kouře a kůže. Poté si ještě 5 měsíců odpočinula v nerezové nádrži a teď už krásně dozrává v lahvi.
Co můžete od Frankovky Baril čekat?
Jemnou, ale zároveň výraznou Frankovku s nádhernými tóny dřeva, kouře a whiskey.
Základní charakteristika Frankovky
Jedná se o naší nejpěstovanější a nerozšířenější modrou odrůdu révy vinné (5,3 % z celkové plochy vinic). Frankovka je velmi stará odrůda, která pochází pravděpodobně z Rakouska, ale říká se, že její původ může být i v Německu, ve Francii nebo také ve Slovinsku. U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejrozšířenější je na Velkopavlovicku a Slovácku.
Barva vína
Bývá sytá, intenzivní rubínová.
Vůně vína
Obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce jako jsou třeba ostružiny. V pozadí obvykle najdeme tóny černého koření.
Chuť vína
Obvykle bývá plná, bohatá a extraktivní s vyšší tříslovinou, která předurčuje Frankovku k dlouhodobé archivaci. Tím se také stává krásně hebkou a měkkou.