Hrozny této odrůdy pochází přímo z Brumovic z viniční tratě Podílky, která spadá pod mikroregion Kloboucko ve velkopavlovické podoblasti.
A jak jsme ho vyrobili?
Hrozny jsme sklidili při cukernatosti 24° NM. Kvašení probíhalo s pomocí ušlechtilých kvasinek, abychom zabránili jevům při spontánním kvašení. Odbouráním kyselinou jablečnou jsme dosáhli větší jemnosti v chuti. Víno dále zrálo v nerezové nádrži. Vyzkoušeli jsme také práci se dřevem alternativní metodou ve formě taninů. Díky tomuto postupu jsme do vína dostaly specifické tóny vanilky a lehkého dřeva.
Co můžete od naší Rulandy čekat?
Jemné sametové tóny vanilky a dřeva, které vás nutí nezůstat u jednoho pohárku.
Základní charakteristika vína
Říká se, že se k nám Rulandské modré neboli Pinot Noir dostalo už ve 14. století za doby vlády Karla IV. Pravost této informace se ale nikdy nepodařilo prokázat. U nás se pěstuje ve všech vinařských podoblastech, nejrozšířenější je pak na Velkopavlovicku, Mikulovsku. Vynikající jsou Rulandy z okolí Mělníku, Litoměřic, na Moravě pak na Bzenecku a Mutěnicku.
Barva vína
Obvykle světle rubínová, u starších nazrálejších vín se pak objevují cihlové odlesky.
Vůně vína
Velmi elegantní, příjemná, ovocitá, s tóny připomínající lesní ovoce, jako jsou ostružiny, maliny a jahody. Také se často objevují tóny peckového ovoce. U starších vyzrálejších vín najdeme také tóny kůže, kouře nebo také sušených švestek a povidel.
Chuť vína
Elegantní, bohatá, ale zároveň jemná. U mladých vín se objevuje pikantní kyselinka, která se stářím zjemní.